Suntem Asociația The Tax Institute, persoană juridică română de drept privat, non-guvernamentală, non-profit și independentă, și dorim să contribuim la adoptarea unor măsuri de politică fiscală în beneficiul tuturor – al mediului de afaceri, al organismelor statului român, al societății în ansamblul ei.
Suntem Asociația The Tax Institute, o echipă de profesioniști cu experiență extensivă în domenii precum avocatura de afaceri, consultanța în fiscalitate, mediul academic și societatea civilă. Avem în comun înțelegerea profundă a faptului că demersul legislativ trebuie să se bazeze pe informație și analiză a contextului socio-economic, în așa fel încât o viziune funcțională, realistă, a unui viitor solid, să devină posibilă.
Ne propunem ca, bazat pe experiența noastră profesională, ca dealtfel și pe bunele practici observate în alte state, să contribuim cu analize temeinice și studii făcute de experți în legislație și finanțe la implementarea politicilor fiscale bine fundamentate, coerente și eficiente, care să asigure dezvoltarea României prin stimularea investițiilor și a muncii productive.
La The Tax Institute, vedem legătura dintre economie și politică drept o necesitate, și suntem pregătiți să punem cercetarea la baza deciziei politice și administrative. Credem în posibilitatea unei dezbateri publice bazate pe date și legități economice mai degrabă decât pe puncte de vedere politizate.
este una funcțională și este orientată către un viitor în care decizia legislativă va fi bazată pe informații obiective în legătură cu realitatea socioeconomică și nu pe poziții partinice.
să sprijinim activ creșterea calității legislației fiscale, astfel încât obiectivul de stabilitate și predictibilitate să poată fi mai ușor atins.
să contribuim la simplificarea și eficientizarea procedurilor care implementează legislația fiscală, în scopul unei mai bune înțelegeri a acesteia atât de către contribuabili – fie ei companii mici sau mari sau persoane fizice, cât și de către autoritățile fiscale.
propune soluții pentru crearea unui cadru legal care să asigure o reală egalitate de oportunitate în piață, inclusiv prin reducerea drastică a evaziunii, în toate formele ei.
lucra împreună cu toți actorii economici, politici și sociali care înțeleg importanța deciziei bazate pe cunoașterea aprofundată a mediului economic în care coexistă.
se va concentra pe elaborarea de resurse informaționale și analitice fără de care considerăm că nu este posibilă crearea unui cadru legal predictibil și eficient.
Descarcă Raport de Activitate pe anul 2023
-
Toată chinuiala asta cu e-Diverse e degeaba! ANAF nu are de gând să atace marii hoți. Nimic! Zero!
„Toată chinuiala asta cu e-Diverse e degeaba!”, a spus Biriș la ediția a V-a a Forumului Economic Român, organizat de FinMedia și publicația Piața Financiară
7 noiembrie 2024 Read more -
Planul fiscal indică majorarea cotei unice la 16% din 2025; TVA la 21% din 2026.
Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al României indică majorarea cotei unice la 16% din 2025, de la 10% în prezent, și a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la 21% începând din anul 2026
24 octombrie 2024 Read more -
”Numărul de identificare digitală” al persoanei fizice – noua frecție la piciorul de lemn al luptei cu evaziunea
Pe site-ul Ministerului Finanțelor a apărut un nou proiect de ordonanță de urgență, proiect în care – printre altele – găsim o nouă emanație girată de dl. ministru Boloș: „numărul de identificare fiscală (NID)”
1 august 2024 Read more -
Revoltătoarea structură a GAP-ului la TVA și frauda carusel: pe cine sperie taxarea inversă?
Avem cu toții o problemă cu deficitul bugetar excesiv și în creștere, cauzat (în parte) și de imensul deficit de colectare al TVA (GAP)
24 iulie 2024 Read more -
RO E-bătaie de joc
Când toată țara se pregătea de week-endul prelungit de Rusalii, au apărut în Monitorul Oficial două noi ordonanțe de urgență (OUG nr. 69 și 70)
25 iunie 2024 Read more