Întreprinderile mici din România pierd teren în fața celor europene din cauza întârzierii cu care autoritățile implementează noul regim de scutire de TVA

Întreprinderile mici din România pierd teren în fața celor europene din cauza întârzierii cu care autoritățile implementează noul regim de scutire de TVA

Întreprinderile mici din România pierd teren în fața celor europene din cauza întârzierii cu care autoritățile implementează noul regim de scutire de TVA

 

Începând cu 1 ianuarie 2025, întreprinderile mici din Uniunea Europeană ar fi trebuit să beneficieze de un regim de scutire extins în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată în UE, conform Directivei (UE) 2020/285, adoptate în luna februarie a anului 2020 și care avea termen de aplicare de la începutul acestui an. Deși actul normativ european este unul deosebit de important pentru că urmărește reducerea sarcinilor administrative și a costurilor de conformitate pentru a oferi un impuls semnificativ antreprenoriatului pe tot teritoriul UE, în România, implementarea acestei directive se confruntă cu întârzieri, punând în dificultate întreprinderile mici care ar fi putut beneficia deja de noile reglementări.

Termenul pentru transpunerea Directivei 2020/285 a fost stabilit pentru 31 decembrie 2024, însă România nu a reușit până la acest moment să își respecte angajamentele. În ciuda faptului că Ministerul Finanțelor a inclus această directivă în Planul Anual de Transpunere a Directivelor UE pentru 2024, până la începutul anului 2025, modificările necesare în Codul Fiscal nu au fost încă adoptate.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat informații preliminare privind noile reglementări și condițiile de eligibilitate pentru întreprinderile mici care doresc să beneficieze de scutirea de TVA începând cu 2025, dar lipsa transpunerii legislative întârzie aplicarea măsurilor. Reprezentanții ANAF au menționat în spațiul public că implementarea prevederilor Directivei 2020/285 este în proces de pregătire, însă nu există o dată concretă pentru adoptarea acestora.

În absența cadrului legislativ național actualizat, aplicarea efectivă a noilor prevederi este incertă, iar întreprinderile mici din România riscă să fie dezavantajate în raport cu concurenții din alte state membre care au implementat deja aceste măsuri de simplificare fiscală.

De ce este importantă această directivă: Principalele sale prevederi

Schimbările aduse urmăresc să faciliteze dezvoltarea comerțului transfrontalier în interiorul Uniunii, permițând aplicarea regimului de scutire în statul membru în care este datorat TVA și de către persoane impozabile stabilite în alte state membre. Practic, modificările aduse urmăresc să pună pe picior de egalitate – în vederea aplicării regimului de scutire – persoanele impozabile stabilite și cele nestabilite în statul membru în care se datorează TVA. De asemenea, Directiva UE 2020/285 urmărește reducerea sarcinilor administrative și a costurilor de conformitate pentru micile afaceri, facilitând astfel creșterea și expansiunea lor pe piața unică europeană.

Printre altele, Directiva permite statelor membre să aplice, începând cu 1 ianuarie 2025, un plafon național de scutire de TVA pentru întreprinderile mici de până la 85.000 de euro. Pentru comparație, în România, plafonul actual este de 300.000 RON (aproximativ 60.000 EUR).

Mai mult, ca urmare a noilor reguli reglementate de Directiva UE, întreprinderile mici pot beneficia de scutirea de TVA și în alte state membre, cu respectarea unui plafon de 100.000 EUR la nivelul UE.

Această măsură ar facilita comerțul transfrontalier pentru că ar permite întreprinderilor mici să se extindă și să opereze și pe alte piețe din Uniunea Europeană, fără povara obligațiilor de înregistrare și colectare a TVA, ceea ce ar simplifica semnificativ procesele contabile și fiscale pentru micile afaceri.

Directiva mai prevede și simplificări administrative în sensul în care permite ca întreprinderile eligibile să obțină scutirea de TVA prin notificarea autorităților fiscale și să beneficieze de obligații reduse în ceea ce privește această taxă. Mai exact, conform directivei, întreprinderile mici care se califică pentru acest regim simplificat de TVA ar trebui să poată beneficia de scutirea de TVA începând cel târziu cu a 35-a zi lucrătoare de la depunerea unei notificări prealabile. Doar în cazuri specifice, pentru a preveni evaziunea fiscală, statele membre pot solicita un termen suplimentar pentru efectuarea verificărilor necesare.

Este limpede că Directiva (UE) 2020/285 poate fi o șansă importantă pentru întreprinderile mici din România, însă succesul acesteia depinde de o implementare rapidă și eficientă în legislația națională. Cu fiecare zi de întârziere, România pierde oportunități de a stimula creșterea economică, de a îmbunătăți mediul de afaceri și de a oferi micilor afaceri un cadru fiscal mai adaptat nevoilor lor.

Deși Directiva (UE) 2020/285 oferă oportunități semnificative pentru companiile mici, întârzierea transpunerii acesteia în legislația națională creează obstacole în calea dezvoltării și competitivității acestora pe piața europeană. Este esențial ca autoritățile să accelereze procesul legislativ necesar, pentru a asigura că întreprinderile mici din România pot beneficia de facilitățile fiscale prevăzute și pentru a evita eventuale sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru neîndeplinirea obligațiilor de transpunere.

 

Sorin Biban, expert în fiscalitate